Guvernul suedez propune majorarea alocației pentru repatriere la peste 30.000 de euro în 2026, într-un nou efort de reorientare a politicii privind deportarea migranților.
Guvernul suedez a anunțat un nou plan prin care dorește să ofere imigranților care se întorc în țările de origine o alocație de repatriere semnificativ mai mare.
Potrivit ministrului migrațiilor, Johan Forssell, guvernul propune majorarea acestei alocații la 350.000 de coroane suedeze (peste 30.000 de euro) pentru fiecare migrant până în 2026.
În prezent, alocația de repatriere este mult mai mică, fiind limitată la 10.000 de coroane pentru un adult, 5.000 pentru un copil și un total de 40.000 pentru o familie.
Deputatul partidului de extremă dreapta Democrații Suediei (SD), Ludvig Aspling, a explicat că această alocație există din 1984, dar este foarte puțin cunoscută și utilizată. Creșterea propusă are ca scop încurajarea repatrierii și reducerea presiunii asupra sistemului de migrație.
Un raport publicat în august 2023, comandat de guvern, a recomandat ca alocația să nu fie mărită semnificativ, considerând că impactul acestei măsuri nu ar justifica costurile mari. În ciuda acestor avertismente, guvernul suedez continuă să promoveze planul, în contextul în care, pentru prima dată în ultimii 50 de ani, numărul celor care părăsesc Suedia va depăși pe cel al imigranților.
Suedia a fost, timp de mai multe decenii, una dintre țările europene care au primit un număr mare de imigranți, începând cu anii ’90.
Printre grupurile cele mai mari de imigranți se numără cei veniți din fosta Iugoslavie, Siria, Afganistan, Somalia, Iran și Irak.
Reducerea imigrației a devenit una dintre prioritățile guvernului condus de prim-ministrul Ulf Kristersson, lider al conservatorilor, ales în octombrie 2022 cu sprijinul SD, potrivit Agerpres.
Reamintim că Franța a luat în anii trecuți o măsură similară, oferind 300 de euro migranților pentru a se întoarce în țările de origine, doar că „metoda” nu a funcționat conform așteptărilor, întrucât acesția luau banii, erau trimiși „acasă” și în câteva luni reveneau din nou pe străzile din Franța.